2012/11/24

Kandungan 31minggu

Salam, 



For those yang tak tahu lagi, eachly saya tengah mengandung 31 minggu da. Tak sabar nak tggu kehadiran cahaya mata kami yangs sulong nih...hehehhee...Mesti comel mcm mummy n daddy kan? (opssst terpuji diri sendiri plak ..hehehhe..

Setakat nih rasanya semua persiapan dan siap untuk baby dan juga ibunya. Kitorang memg excited cr brang2 baby ni sbb tuh da siap awal da, da siap letak dalam keta pun untuk prepration..hahahaha..

nih antara barang- barang yang kitorang rasa perlu dan dah dibeli.Hopefully semuanya akan diguna sepenuhnya after deliver nanti..hahhahah



Barang Bayi  : 



1) Baju lengan pendek dan panjang- banyak yang saiz 0-3month , yang newborn kalo xsilap dalm     2pasang jer sbb baby kan cepat membesar.
2) Sarung tangan dan sarung kaki...hehehehe...
3) Stroller- Nih mmg awal giler beli, masa kandungan baru 4 bulan..terlebih excited kan. Kitorang
cari QQ baby center kat pndan jaya, KL.
4) Topi- untuk tutup ubun-ubun baby yang lembut tuh.
5) Botol susu- beli yang kecil dan free BPA also murah2 jer..hehehheh..sbb kalo bole nak susu badan sepenuhnya sebab botol susu nih mcm second choice n mgkin akan diguna  bila dah hbis pantang nnti kot sbb keja kan...
6) Kids Detergent - yang nih sabun basuh untuk basuh bju2 baby, kitorg takut baby allergy jer kalo basuh pakai sbun basuh biasa dan dicampur ngan baju kitorg
7) Barut dan bedung- yang ni banyak beli online sbb tertarik dengan warna- warni kain tuh...xdelah mcm dulu2 putih jer kan??
8) Lampin bayi- yang nih pun beli gak, sbb mengikut pengalaman ibu2, lampin nih bole dipakai  semasa baik aktif menyusu sebab diorang akan kerap buang air besar. So, membzir la kan kalo asik nak tukar pampers  jer kan...huhuhu...tu pun kalo rajin nak cuci lampin nih la kan.
9) Losyen, bedak dan mandian - Kitorg prefer guna carrie junior sbb wangi sangat baunya..heheheh tapi beli  yang travel pack jer dulu sbb takut xsesuai ngan baby nanti.
10) Tilam, bantal dan booster-yang nih pun kitorg beli yang murah jer n mudah dibawa untuk senang travel   kan.
11) Minyak telon untuk atasi kembung perut baby- minyak nih tak lah panas sangat so sesuai la ngan baby kan.
12) Bakul baju bayi.
13) Tempat gantung baju yang bulat tuh untuk gantung baju baby yang comel2 nanti
14) Pampers pek kecil- yang nih kitorg amik saiz S sbb takut yang newborn xmuat so membazir nanti kan.
15) Tungku bayi- Yang nih beli last minit sbb kawan bgtau yang penting untuk bayi lelaki untuk tungku kat tuuttttt dia...hahahaha.
16) Sapu tangan baby
17) Tuala Mandi

tuh jer la yang ingat ape yang da dibeli...nnti kalo ade penambahan akan diberitahu kelak..ehhehehe



Barang Ibu  : 


Selain drpd brg bayi, barang ibu juga tak kurang penting gak. Berikut merupakan barang ibu yang tekah dibeli.
1) Nursing Bra- yang nih beli kat avon jer sbb flexible and user friendly...hehehhe..baru bli 2 pasang jer
2) Set Bersalin Leesa Formula -akhirnya kitorg decide untuk beli set bersalin leesa formula ,walaupun mahal tp lengkap semua . Antara set bersalin yang jadi pilihan pada mulanya adalah  Amway , Set bersalin ibu halimah mak dara, Nona roguy, Mustika ratu dan Tanamera. Tp instict lebih kepada leesa formula. Bole x??/ Heheheh
3) Losyen mustajab pati halia- sebab alat tambahann untuk buang angin...hehehehe
4) Stokin
5) Pilis dan set mandian herba - nih beli asing daripada set bersalin .
6) Kain batik- tak penah pakai kain batik so kena beli baru la semua
7) T-shirt besar.
8) Maternity Pad
9)  Biskut dan minuman 3 in1
10) barang-barang mandian untuk di bawa ke hospital.



Hope smua berjalan lancar dan baby n mummy selamat.Amin............