2013/09/05

Enaknya Spageti Sardin


Hai ols...  this entry nak story pasal masakan. Sedapnya..hahaha... Puji diri sendiri nampak....
Xde yg sepesel pon...Cume resepi ni I olah dari resepi yang sedia ada... Huhuhu...

Semalam dekat opis asek terpikir nak buat spageti... Al maklumla tengok resepi kat Facebook Rasa...uiii...Meleleh air liurku... Tapi I malas nk beli sos Prego n nak cari dgg cincang...

Finally. decide bwat spageti Sardin...kikiki...Kebetulan kat rumah ade macaroni n tomato puree...So balik semalam singgah jap kat pasar bawah rumah... I beli bahan2 yg nak gune time memasak nanti... 

Bahan-bahan:

Makaroni/Mi spageti (1 bungkus)
sedikit butter untuk menumis
2 sdu besar cili kering
7 bj cili api  *ditumbuk*
1 bj bawang besar *dihiris*
5 ulas bawang putih *dihiris*
1 tin besar sardin (Ayam Brand) *dihancurkan*
10 bj bebola ikan
2 biji tomato *dipotong dadu*
10 ekor sotong
2 btg kek ikan
2 sdu besar sos tomato
1 ikat daun sup
serbuk oregano *optional*

Cara-cara membuat:

  • Rebus makaroni/mi spageti hingga lembut...Jangan lupa masukkan sedikit butter untuk elakkan melekat.. Rebus hingga lembut..Ketepikan
  • Tumis bawang putih, bawang besar hingga naek bau... Kemudian masukkan 2 sudu  besar cili kering dan cili padi...Tumis hingga betul2 masak..
  • Masukkan sardin yg telah dihancurkan.. Kemudian masukkan bebola ikan dan kek ikan...
  • Selepas 5 minit, masukkan sos tomato.. Masukkan sotong...Sotong lambat dimasukkan coz nanti liat pulak bile terlebey masak..
  • Bole campur air bile kuah terlampau pekat... Masukkan tomato yg telah dipotong dan taburkan dengan daun sup... Sedia untuk dihidang bersama makaroni/Mi spageti.
P/S: Masak dengan penuh kasih sayang <3